Paragrafen

Paragraaf 6: Verbonden partijen

WarmteStad BV

WarmteStad Holding BV

Rechtsvorm

Besloten Vennootschap

Vestigingsplaats

Groningen

Doelstelling en openbaar belang

Het openbaar belang betreft een zelfstandig warmtebedrijf dat zorgt voor duurzame warmte en/of koude voor de gemeente op een verantwoorde wijze en daarmee wezenlijk bijdraagt aan een energie-neutraal Groningen in 2035.

Relatie met deelprogramma

1.1. Economie en werkgelegenheid .

Deelnemende partijen

Gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, ieder voor 50%. Door de eigen vermogensstortingen in het kader van financiering van de investering in fase 2a van het warmtenet veranderen de procentuele aandelen van de aandeelhouders. Er loopt een traject waarbij het bedrijf en de aandelen gewaardeerd worden. Na afronding van dat traject, naar verwachting aan het einde van 2023, wordt duidelijk wat de nieuwe procentuele aandelen van Waterbedrijf Groningen en gemeente Groningen in WarmteStad worden.

Bestuurlijk belang

De concerndirecteur Ruimte is vertegenwoordiger van de gemeente in de aandeelhoudersvergadering.

Financieel belang

De deelneming in Warmtestad had per 31 december 2022 een totale boekwaarde van 14,5 miljoen euro. Dit is het saldo van de bruto boekwaarde van 17,4 miljoen euro en een in een eerder boekjaar getroffen voorziening van 2,9 miljoen euro.

Op 12 juli 2023 is door de raad besloten tot een eigen vermogensstorting in het kader van de investering door Warmtestad in de uitbreiding van het warmtenet in het noordwesten van de stad. Het gaat om fase 2a, waarbij Warmtestad in totaal 60 miljoen euro investeert, waarvan 14 miljoen wordt gefinancierd met eigen vermogensstortingen door de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen. Naar verwachting zal 10,5 miljoen euro gefourneerd worden door de gemeente Groningen en 3,5 miljoen euro door Waterbedrijf Groningen. De planning is dat de stortingen eind 2023 kunnen worden uitgevoerd. De verwachte boekwaarde van de deelneming (na aftrek van de eerder getroffen voorziening) zal dan 25,0 miljoen euro bedragen.

Daarnaast had Warmtestad per 31 december 2022 twee kasgeldfaciliteiten bij de gemeente, één voor de bestaande WKO-faciliteiten met een kredietlimiet van 750 duizend euro en één voor de nieuwe ontwikkeling WKO Stadshavens met een kredietlimiet van 4,0 miljoen euro. De faciliteiten lopen door in 2024.

Vermogen

Het eigen vermogen bedroeg op 31 december 2021 8,1 miljoen euro en op 31 december 2022 17,5 miljoen euro. Het vreemd vermogen bedroeg op 31 december 2021 53,1 miljoen euro en op 31 december 2022 56,0 miljoen euro.

Financieel resultaat

Het financieel resultaat over 2022 bedroeg 2,8 miljoen euro negatief.

Financiële risico’s

Er zijn twee hoofdactiviteiten, warmtenetten en WKO-activiteiten. De activiteit warmtenetten ligt financieel op schema. Er is weliswaar sprake van aanloopverliezen, maar die lopen in de pas met de verwachtingen.

Voor wat betreft de bestaande WKO-activiteiten zijn er diverse verbeteracties in gang gezet, zal een schaalsprong worden gemaakt door een uitbreiding met nieuwe WKO-activiteiten (Stadshavens) en er heeft in 2022 herfinanciering plaatsgevonden.

Door de herfinanciering in 2022 en de eigen vermogensstorting in het kader van de investering in fase 2a in 2023 is sprake van een duidelijke toename van de boekwaarde van de deelneming, tot 25,0 miljoen euro. Deze waardering is gerechtvaardigd als de door WarmteStad, bij de herfinanciering en het investeringsvoorstel fase 2a overlegde financiële meerjarenramingen daadwerkelijk gerealiseerd worden, inclusief een geslaagde turn around bij de bestaande WKO-activiteiten. Wij zullen dit blijven monitoren.  

De aan WarmteStad verbonden (financiële) risico's en de daarvoor opgenomen reservering in het weerstandsvermogen hebben wij gekwantificeerd in de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing.

Relevante beleidsinformatie

In juni 2019 heeft de gemeenteraad het voorstel voor het uitvoeren van het project Noordwest vastgesteld. Het besluit betreft de bouw van een nieuwe duurzame warmtecentrale, waarbij gebruik wordt gemaakt van restwarmte van de twee nabij gelegen datacenters, de aanleg van een leidingnetwerk in de wijken Zernike, Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen en Kostverloren en het aansluiten van woningen en anderen gebouwen tot in totaal 10.600 woningequivalenten. De bouw en aanleg is volop in uitvoering. In 2023 zal ruim de helft aangesloten zijn. De resterende aansluitingen volgen in 2024 t/m 2026. Door de uitbreiding met fase 2a zal het aantal aangesloten woningequivalenten verder toenemen met 5.000 tot 15.600 (te realiseren in de periode 2025 t/m 2028).

WarmteStad beheert op dit moment naast het Warmtenet Noordwest ook drie collectieve WKO projecten in de gemeente Groningen: op het Europapark, in het Ebbingekwartier en in de Grunobuurt. Warmtestad zal de aanleg van WKO-installaties in de nieuwe wijk Stadshavens gaan verzorgen.

Beleidsrisico’s

De risico's worden nader toegelicht in de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing.

Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 15:43:03 met de export van 11/07/2023 15:35:31