Paragrafen

Paragraaf 6: Verbonden partijen

Centrumregeling Beschermd Wonen Groningen

Centrumregeling Beschermd Wonen

Rechtsvorm

Gemeenschappelijke regeling, centrumgemeente

Vestigingsplaats

Groningen

Doelstelling en openbaar belang

Het doel van de Centrumregeling Beschermd Wonen is de taken en bevoegdheden van de regiogemeenten in het kader van de Wmo 2015 op het gebied van beschermd wonen, de inloop GGZ en de begeleiding maatschappelijke opvang en vrouwenopvang door mandaat en volmacht op te dragen aan de centrumgemeente Groningen.
Vanaf 1 januari 2021 worden de taken Beschermd Wonen, op basis van de met alle gemeenten gemaakte samenwerkingsafspraken, in fasen door gedecentraliseerd naar elke individuele gemeente. De Groninger gemeenten blijven samenwerken (NvO) op het onderdeel BW&O en hebben hiervoor een convenant en programmastructuur ingericht waarin de samenwerkingsafspraken staan en op welke onderdelen we gezamenlijk diensten uitvoeren en organiseren.

Relatie met deelprogramma

3.3. Welzijn, gezondheid en zorg

Deelnemende partijen

Gemeenten Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam, Westerkwartier en Westerwolde.

Bestuurlijk belang

Het betreft een lichte GR, zonder eigen bestuur en zonder een eigen uitvoeringsorganisatie. De portefeuillehouder is een lid van het college. Regionaal is een bestuurlijk OOGO ingericht voor de verbinding met alle Groninger gemeenten. En er is een regionaal programma BW&O die namens alle Groninger gemeenten de uitvoering en organisatie coördineert.

Financieel Belang

De gemeente Groningen ontvangt als centrumgemeente gelden (geoormerkte middelen voor Beschermd wonen en Opvang) als onderdeel van de uitkeringen die via het Gemeentefonds lopen. Het budget is niet onderverdeeld naar de deelnemende gemeenten.

Vermogen

De centrumregeling heeft geen eigen vermogen en vreemd vermogen. Het budget wordt jaarlijks aan de hand van het resultaat of verdeeld onder de
gemeenten of doorgeschoven als budget naar een volgend jaar.

Financieel resultaat

Het regionale resultaat in 2022 bedroeg 6,4 miljoen euro voordelig. Het aandeel van de gemeente Groningen hierin was 2,4 miljoen euro.

Financiële risico’s

Er zijn geen specifieke risico’s.

Relevante beleidsinformatie

Per 1 januari 2021 geldt de nieuwe gemeenschappelijke regeling Beschermd wonen en Opvang, met het bijbehorende convenant. Ondanks de decentralisatie van een aantal taken naar de regiogemeenten, blijft Groningen voor onder andere de inkoop, de bovenregionale inloopvoorziening GGZ en de Maatschappelijke opvang verantwoordelijk. Het voortzetten van deze taken biedt continuïteit aan een bijzonder kwetsbare groep, de inwoners met een psychische kwetsbaarheid.

Beleidsrisico

Geen.

Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 15:43:03 met de export van 11/07/2023 15:35:31