Programma 1: Economie en Ruimte

Deelprogramma 1.1: Economie en werkgelegenheid

Deelprogramma 1.1: Economie en werkgelegenheid

Binnen dit deelprogramma is economische groei voor ons geen doel op zich en streven we naar economische groei dat  bijdraagt aan groene en eerlijke brede welvaart. We willen een gezonde en duurzame economie dat kansen biedt kansen aan inwoners op werk en inkomen, en zo bijdraagt aan financiële zekerheid en sociale cohesie. We willen dat iedereen kan meedoen. Samen met onze partners in het bedrijfsleven en het onderwijs zetten we dan ook in op het stimuleren en behouden van werkgelegenheid.

Samen met hen  willen we ook  groene  bedrijventerreinen met zo duurzaam mogelijk energieverbruik ontwikkelen, de omslag maken naar een volledig circulaire economie realiseren en koploper worden in de eiwit- en voedseltransitie. We geven extra aandacht aan ondernemers die impact willen maken en met hun bedrijf bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke, sociale of milieuproblemen. Binnen de arbeidsmarkt zetten we in op ruimte voor duurzame ontwikkeling van talent op alle niveaus. Het belang van MBO- en praktijkgeschoolden daarin wordt onmiskenbaar duidelijk gemaakt door de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Een belangrijke voorwaarde voor een toekomstbestendige economie is duurzame en maatschappelijk relevante werkgelegenheid voor iedereen.

Daarnaast blijven we inzetten op de economische sectoren die sterk zijn ontwikkeld in Groningen en bijdragen aan de brede welvaart, zoals digitalisering & ICT en gezondheidseconomie. Op al deze genoemde thema's willen wij onze doelstellingen realiseren in nauwe samenwerking met onze partners zoals Campus Groningen, de Koepel Economische Agenda en het Akkoord van Groningen.

In ons werkgelegenheidsbeleid is gelijke kansen voor alle Groningers het uitgangspunt. We investeren in goed onderwijs, in werkgelegenheid voor iedereen en in een bruisende culturele sector, evenementen in binnenstad, Drafbaan en het Stadspark. We stimuleren sport en bewegen door te investeren in Kardinge als Vitaliteitscampus.

Doelen Deelprogramma 1.1: Economie en werkgelegenheid

Het deelprogramma Economie en werkgelegenheid heeft de volgende doelen:

  • Het creëren en behouden van werkgelegenheid
  • Het faciliteren van toekomstbestendige economische groei;
  • Het behouden en versterken van de economische aantrekkelijkheid van onze gemeente.

Beleidsvelden

Economische ontwikkeling
De nieuwe Economische Agenda (2023-2026) geldt als richtsnoer voor ons economisch beleid
De grote, maatschappelijke, transities waarmee de wereld te maken heeft vormen de basis van deze agenda:

    • van zorg naar (positieve) gezondheid;
    • van fossiele naar hernieuwbare energie;
    • van analoog naar digitaal;
    • van een lineaire naar een circulaire economie.

Dit vertaalt zich in de een focus van deze agenda die ligt op de thema’s energie, gezondheid en digitalisering én op maatschappelijk ondernemen — zowel sociaal als circulair.

Ruimtelijk-economische ontwikkeling
In het programma Ruimtelijke Economie werken we aan het ruimtelijk faciliteren van de (groei van) werkgelegenheid en aan het structureel versterken van ons economisch profiel. We onderscheiden twee hoofdopgaven:

    • Van economische groei naar brede welvaart: samen met ondernemers werken we aan een duurzame, toekomstbestendige en circulaire economie;
    • De economische voorzieningen groeien mee met de groei van de gemeente.

Overige economie
In dit beleidsveld worden de jaarlijkse bijdragen aan het Ondernemersfonds waaronder inmiddels ook Ondernemersvereniging Ten Boer en Haren vallen verantwoord.

Grondzaken
In dit beleidsveld worden de resultaten grondzaken voor een groot deel verantwoord. Concreet gaat het om de nog in exploitatie te nemen eigendommen, de ontwikkeling van bedrijfsterreinen en verhuurde kavels. Voor grondzaken is geen afzonderlijk deelprogramma opgenomen in de begroting. In Paragraaf 7: Grondbeleid zijn alle resultaten grondzaken nader toegelicht.

Relevante beleidsnota's

Lasten, baten en saldo

39.815

30,0 %

7.611

11,4 %

Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 15:43:03 met de export van 11/07/2023 15:35:31