Programma 1: Economie en Ruimte

Deelprogramma 1.3: Wonen

Deelprogramma 1.3: Wonen

In het deelprogramma Wonen staat centraal dat we iedereen die in onze gemeente wil (blijven) wonen een plek bieden. We zetten in op voldoende kwalitatief goede en betaalbare woningen in een goede en toekomstbestendige woonomgeving. Wij bouwen als gemeente zelf geen woningen. Daarom sturen wij met wetgeving en beleid op onze doelstellingen en maken wij afspraken met ontwikkelaars en corporaties over hoe we onze ambities willen realiseren.

Doelen Deelprogramma 1.3: Wonen

Het programma Wonen heeft de volgende doelen (bron: Woonvisie):

  • We willen een ongedeelde gemeente zijn, waarbij iedereen een plek kan vinden;
  • We willen dat voldoende en betaalbare woningen worden gerealiseerd en behouden blijven;
  • We hebben extra aandacht voor de woonbehoeften van ouderen, kwetsbare groepen en groepen met een alternatieve woonwens;
  • We bouwen woningen met aandacht voor kwaliteit van de woon- en leefomgeving;
  • We willen dat woningen duurzaam en zo mogelijk circulair worden gerealiseerd in een klimaatbestendige woonomgeving.

Beleidsvelden

Stimuleren en reguleren Woningmarkt
Alle prognoses laten zien dat we als gemeente de komende jaren blijven groeien. Het aantal inwoners van gemeente Groningen stijgt. De vraag naar woningen, en daarmee de urgentie om woningen te bouwen, blijft groot. We hebben een flinke bouwopgave voor verschillende woningbouwsegmenten (grondgebonden, appartement) en categorieën (koop, huur, sociale huur), zodat we alle doelgroepen kunnen bedienen. De gestegen rentes, bouwkosten en schaarste aan bouwmaterialen, personeel en locaties zorgen hierbij wel voor een stevige uitdaging. We merken dat enkele projecten worden aangepast en/of uitgesteld. Ondanks de huidige afkoeling van de woningmarkt blijft het onze prioriteit om voldoende én betaalbare woningen toe te voegen. Het grootste deel van deze woningen gaat landen in onze grote ontwikkelzones Suikerzijde, Stadshavens, Reitdiepzone, De Held 3 en Meerstad, maar er worden ook woningen toegevoegd op andere ontwikkellocaties en in de dorpen.

Ongedeelde gemeente
Vanuit Wonen zetten we ons voor een ongedeelde gemeente waarbij iedereen zich thuis kan voelen. We willen gemengde wijken, maar wel met elk  zijn eigen karakter, waar iedereen tot zijn recht komt en op een gelijkwaardige manier kan deelnemen in de samenleving. Wonen in een goede, betaalbare woning met fijne buren in een aantrekkelijke woonomgeving. Dat is bewoners in de wijkvernieuwingswijken helaas niet altijd gegeven, door verschillende problematieken. Daarom hebben bepaalde wijken meer aandacht nodig voor een gelijker Groningen!  Vanuit Wonen leveren we hier een bijdrage aan door een gevarieerder woningaanbod te creëren en in te zetten op een kwaliteitsimpuls van de bestaande woningen. We maken per wijkvernieuwingswijk een woonanalyse- en ambitie. Deze stukken geven richting aan waar we naar toe willen met elkaar en de wijk en legt een goede basis voor de gesprekken in projecten. Dit doen we in gezamenlijkheid met alle betrokken stakeholders en bewoners, zodat we met elkaar dezelfde kant op kijken wat betreft het woonprogramma in de wijkvernieuwingswijken.
Doelgroepen
We hebben oog voor de groeiende groep (zorgbehoevende) ouderen in Groningen. Daarnaast focussen we ons op de groeiende groep kwetsbare bewoners en hun woonbehoefte in combinatie met passende zorg en de juiste woonomgeving. In de Woonzorgvisie( 2022) gaan we hier verder op in.  De Woonzorgvisie is in 2023 samen met de corporaties en zorgpartijen uitgewerkt in een uitvoeringsagenda. Ook hebben we aandacht voor groepen die anders (willen) wonen. Te denken valt aan stadsnomaden en woonwagenbewoners, maar ook aan hen die de ontwikkeling en/of het beheer van hun woning anders willen inrichten (wooncoöperaties, collectief wonen, etc.). Deze alternatieve vormen van ontwikkeling kunnen zorgen voor een duurzame toevoeging van betaalbare woningen. Daarnaast blijven jongeren en (internationale) studenten een belangrijke doelgroep in de stad. In onze woonprogrammering hebben we aandacht voor deze verschillende doelgroepen. Daarnaast houden we aandacht voor het positief verbinden van studenten en niet-studenten door WIJS te continueren en uit te breiden. WIJS betreft wijkinzet door jongeren en studenten, ondersteund door gemeente en onderwijsinstellingen.

Kwaliteit en duurzaamheid
In omgevingsvisie ‘Levende Ruimte’ kiest Groningen er voor de groei op te vangen in de bestaande stad en de groene ruimte tussen de stad en de omliggende dorpen open te houden.
Leefkwaliteit is het samenbindende thema voor alles wat we doen. Naast zorgen voor voldoende goede woningen, willen we ook zorgen voor een goede leefomgeving. Bouwen in Groningen betekent bouwen voor de langere termijn, met aandacht voor diversiteit, kwaliteit en duurzaamheid. We streven naar klimaatbestendige woningen in een fijne en groene woonomgeving. Alle nieuwbouwwoningen zijn aardgasvrij. De grootste opgave ligt echter in de bestaande woningvoorraad. De opgave is om de gebouwde omgeving te verduurzamen en aardgasvrij te maken middels de wijkenergieaanpak. Er ligt hier een directe relatie met de programma's Energie en Leefkwaliteit waar deze opgaven nader worden uitgewerkt.

Overig wonen
Binnen het programma Wonen worden vele reguliere taken en activiteiten uitgevoerd, die niet rechtstreeks aan één van de beleidsvelden of deelprogramma’s kunnen worden toebedeeld, maar wel een plek in de begroting moeten krijgen. Daarnaast verantwoorden wij de financiële middelen van het duurzaamheidsprogramma, inhoudelijk toegelicht in paragraaf 2: Duurzaamheid .

Relevante beleidsnota's

Lasten, baten en saldo

47.152

35,5 %

27.103

40,7 %

Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 15:43:03 met de export van 11/07/2023 15:35:31