Deelprogramma 1.3: Wonen

Resultaten en activiteiten

Resultaten en Activiteiten
De resultaten en activiteiten worden per beleidsveld benoemd (aansluitend bij de financiële toelichting op het niveau van het beleidsveld).

Wat willen we bereiken (resultaten)

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

Stimuleren woningmarkt

Toevoegen van voldoende woningen (gemiddeld 1.500 per jaar tot en met 2030). In 2024 verwachten we circa 1.400 nieuwbouw woningen op te leveren

Het aantal op te leveren woningen in 2024 komt lager te liggen dan eerder verwacht. Door de combinatie van gestegen bouwkosten en een onzekere markt worden projecten aangepast en/of uitgesteld door ontwikkelaars. In de wijkvernieuwing geldt dat sloop voor de nieuwbouw, en verdichting, uit gaat waardoor ook in de sociale woningbouw de aantallen in 2024 lager zijn, maar daarna weer oplopen. We zoeken met marktpartijen en corporaties naar instrumenten om de woningbouw op gang te houden. Dit doen we onder andere via de Boumakring en via de versnellingstafel, maar ook nauwere samenwerking met corporaties. Het gaat hierbij zowel om woningbouw in de stad als in de dorpen.

Overigens fluctueren woningbouwaantallen altijd wat. Zo zijn er in 2021 juist meer veel woningen opgeleverd dan aanvankelijk verwacht. Voor de langere termijn hebben we nog voldoende woningen in de planning, zoals de nieuwe wijk Suikerzijde waar medio 2023 groen licht voor is gekomen.
Verder laten alle prognoses een groei van het inwonertal van gemeente Groningen zien. Groningen is en blijft aantrekkelijk voor woningzoekenden.

We willen dat er voortgang geboekt wordt in de versterkingsoperatie, waarbij de bewoner centraal staat en waarbij de bewoner, dorpen en buurten sterker uit de versterking komen.

In de Lokale Stuurgroep zien we toe op een voortvarende uitvoering van het Lokaal Plan van Aanpak door de Nationaal Coördinator Groningen. We bewaken de voortgang en sturen waar nodig bij.
- Er wordt hard gewerkt aan de versterkingsadviezen voor Ten Post. Ook ligt er voor Ten Post een plan voor verduurzaming.
- In Ten Boer komen een aantal projecten tot afronding en andere projecten worden opgestart.
- In de oostelijke stadswijken blijven wij doorgaan met de typologie-aanpak. De typologieaanpak houdt in dat gebouwen niet individueel worden beoordeeld, maar in een typologie ingedeeld worden waarvoor vooraf is bepaald of versterking nodig is.
Waar we zaken kunnen versnellen, zetten we daar op in.

Meer grip op de woningmarkt

In 2022 is de Opkoopbescherming ingevoerd. We blijven de regel monitoren en behandelen wekelijks de vragen van bewoners over de beleidsregel en bijkomende consequenties. Eind 2023 wordt de beleidsregel geëvalueerd. We zullen hierbij kijken naar het aantal vergunningen die zijn verleend, of er wordt verhuurd in strijd met de vergunning en of de regeling om punten moet worden aangepast

Toevoegen van netto  gemiddeld 200 - 240 sociale huurwoningen.

In de Woonvisie 2020-2025 is het toevoegen van 200 - 240 per jaar opgenomen. Dit betreft de netto toevoeging van nieuwbouw minus sloop en verkoop. We maken prestatieafspraken met de corporaties en huurdersorganisaties over aantallen te bouwen, te verkopen en te slopen sociale huurwoningen. Vanuit de woondeals die begin 2023 zijn afgesloten met het rijk streven we naar het toevoegen van meer sociale huur dan opgenomen in de woonvisie. Dit in overleg met de woningcorporaties. Tevens sturen we bij private ontwikkelingen op het toevoegen van sociale- en middenhuur woningen, op locaties waar dit mogelijk en wenselijk is. Dit conform de (doelen in de)  Strategische Woningbouwprogrammering.

Doelgroepen

Voldoende woningen voor (zorgbehoevende) ouderen en kwetsbare groepen.

Het uitvoeringsprogramma Wonen en Zorg is in juni 2023 vastgesteld door het college. In dit programma is weergegeven hoe gemeente, corporaties en zorgpartijen gezamenlijk werken aan het realiseren voldoende woningen voor (zorgbehoevende) ouderen en kwetsbare groepen. Hierbij ligt de nadruk op het toevoegen van geclusterde woningen.

Voldoende huisvesting voor (internationale) studenten en jongeren.

Voor de piekopvang, werken we samen met de onderwijsinstelling en studentenbonden om te voorzien in circa 200 plekken. Deze plekken zijn jaarlijks voor 1 augustus boekbaar via de website At Home in Groningen en studenten kunnen hier, afhankelijk van de locatie, maximaal drie maanden verblijven. In 2024 zetten we in op meer structurele vorm van piekopvang door realisatie van 400 eenheden op Zernike Campus.
Voor de lange termijn huisvesting werken we aan het Wonen op de Zernike Campus. De realisatie van de tijdelijke eenheden is verschoven van 2023 naar 2024. Hiervoor liggen we op schema. Voor de realisatie van de permanente woningbouw moeten in 2023 wel concrete stappen worden gezet door ons en onze partners op Zernike Campus om vanaf 2025 met de ontwikkeling te kunnen starten.

Kwaliteit en duurzaamheid

We willen duurzame, energie-neutrale woningen

De woningcorporaties investeren volop in het verduurzamen van hun woningen. Hierover zijn afspraken opgenomen in de prestatieafspraken. Via het Energieloket Duurzaam Groningen ondersteunt de gemeente particulieren die hun woning willen verduurzamen. Ook kunnen bewoners allerlei informatie vinden om de energierekening omlaag te brengen. Tevens worden er vanuit dit loket  uitdeelacties van kleine maatregelen georganiseerd en kunnen inwoners een energiecoach aanvragen.

Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 15:43:03 met de export van 11/07/2023 15:35:31