Paragrafen

Paragraaf 2: Duurzaamheid

Spoor circulair

We streven voor alle sectoren naar een volledig circulaire economie omdat het nodig is om binnen de grenzen te blijven van wat onze planeet aan kan én binnen de grenzen van wat maatschappelijk verantwoord is. We hebben in onze routekaart circulaire economie en in de daaropvolgende uitvoeringsagenda uitgewerkt wat onze gemeentelijke rollen zijn en op welke thema’s we verschil kunnen maken. De focus ligt daarbij op bouw, kringlooplandbouw, afval en grondstoffen, water en sanitatie, voedsel en biomassa, inkoop/eigen organisatie en MKB. We sluiten aan bij de landelijke ambitie ‘volledig circulair in 2050’ en ‘onze gemeentelijke ambitie afvalvrij 2030.

Voortgang lopende jaar en relevante ontwikkelingen

We zien dat circulariteit en de transitie naar een circulaire economie een opgave is binnen veel beleidsterreinen en organisatieonderdelen. Tegelijkertijd willen we deze transitie in samenhang beschouwen. Daarom hebben we een samenhangende agenda opgesteld als doorontwikkeling van de uitvoeringsagenda die in 2021 door de raad is vastgesteld. We focussen in de uitvoeringsagenda, tegelijkertijd schetsen we in de agenda wat circulariteit in de breedte betekent voor de gemeente. Ook op andere plekken in deze begroting komst circulariteit terug in samenhang met bijvoorbeeld wonen en ruimtelijke economie. De ambitie vanuit het energieprogramma is CO2 neutraal in 2035. We werken deze periode uit hoe we circulariteit en het effect van ons handelen kunnen monitoren, onder andere door dit uit te drukken in CO2 belasting.  

Resultaten en activiteiten

De resultaten en activiteiten worden per spoor benoemd.

Wat willen we bereiken (resultaten)

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

Circulair

  • Inzet van hernieuwbare grondstoffen vergroten;
  • Inzichtelijk mogelijkheden monitoring circulariteit;
  • Inzichtelijk maken hoe circulariteit verbonden is binnen de verschillende aspecten van onze gemeentelijke praktijk;
  • Kennis delen, verbinden en communiceren over circulariteit
  • Uitvoering van de uitvoeringsagenda voor circulaire economie waarmee we de inzet van hernieuwbare grondstoffen willen stimuleren;
  • We brengen in beeld welke kwalitatieve en kwantitatieve mogelijkheden er zijn;
  • We realiseren 5 projecten die illustreren hoe circulariteit vorm krijgt binnen de gemeente;
  • We werken samen met de kennisinstellingen aan een doorlopende leerlijn, bouwen mee aan netwerken en communiceren via Duurzaam Groningen.
Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 15:43:03 met de export van 11/07/2023 15:35:31