Paragrafen

Paragraaf 1: Wijkontwikkeling en wijkvernieuwing

West

Wijken, buurten en dorpen
Hoogkerk, Gravenburg, Leegkerk, Reitdiep, Reitdiepzone, Dorkwerd, De Held, Buitenhof, Vinkhuizen, Selwerd, Paddepoel, Tuinwijk.

Voortgang lopende jaar en relevante ontwikkelingen

De wijken in West hebben een divers karakter. Binnen de wijken verschilt de sociale woningvoorraad en bevolkingssamenstelling. Zo kennen Selwerd, Paddepoel, Tuinwijk en Vinkhuizen hardnekkige sociale problemen zoals werkloosheid, rondkomen, gezondheidsachterstanden en vraagstukken rondom opgroeien. Ook staat de leefbaarheid, veiligheid en welzijn onder druk door cumulatie van (multi-) probleemgezinnen en jeugdoverlast. De sociale samenhang tussen studenten en andere wijkbewoners, mensen met verschillende culturele achtergronden en verschillend opleidingsniveau, is zwak. In deze wijken zijn we met bewoners, scholen, sportverenigingen en woningcorporaties aan de slag met verbeteringen die deze wijken sociaal en fysiek sterker zullen maken.

In Selwerd is de wijkvernieuwing ‘Sunny Selwerd’ in uitvoering. Met Nijestee, De Huismeesters, Lefier en Patrimonium werken we door middel van sloop/nieuwbouw en renovatie aan een duurzame woningvoorraad. Een betere balans tussen koop en huur en passend bij de ambities van de ongedeelde stad. We leggen het hoofdnet van het warmtenet aan en richten daaropvolgend de openbare ruimte opnieuw in. De wijkvernieuwing kent tegelijkertijd veel projecten op het gebied van armoedebestrijding, positief opgroeien, verlengde schooldag, een leven lang leren en meer. Allemaal georganiseerd in samenwerking met bewoners en onze (sociale) partners en altijd vanuit de behoefte en opgaven in de wijk. We focussen ons extra op kinderen en jeugd vanwege de neerwaartse trend op het gebied van armoede en leer- en taalachterstanden.

De wijkvernieuwing in Vinkhuizen wordt gestart en voor Paddepoel wordt de analyse afgerond. In Hoogkerk is het dorpse karakter behouden gebleven en het dorp is gewend eigen problemen op te lossen of te agenderen. In 2023 is op initiatief van de bewonersorganisatie en als onderdeel van het Gronings Model voor wijk- en dorpsdemocratie de eerste burgerbegroting 2024 opgesteld. Bij de uitvoering ervan willen wij samen met de bewoners van Hoogkerk verdere ervaring opdoen en mogelijkheden verkennen voor meer zeggenschap en invloed van bewoners in hun wijk. Voor onze eigen organisatie betekent dit een nieuwe dimensie in een gebiedsgerichtere afweging, programmering en uitvoering.  

In de wijken Reitdiep, de Held, Gravenburg en Buitenhof liggen de opgaven vooral op het gebied van mobiliteit, voorzieningen en recreatie. Deze opgaven vormen onderdeel van de grote gebiedsontwikkelingen die spelen rondom de Suikerzijde en De Held III. De wijkorganisaties hebben een stevige rol in de wijken in West, zij bepalen jaarlijks een Top 3 van prioriteiten en projecten voor hun wijk, waarop wij zo goed mogelijk anticiperen en samenwerken bij realisering daarvan.

Resultaten en activiteiten

Wat willen we bereiken (resultaten)

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

Met de intensivering van de wijkvernieuwing en de Regiodeal in Groningen Noord hebben wij als doel om binnen Vinkhuizen, Paddepoel, Selwerd, en Tuinwijk de kloof met andere wijken te dichten. We streven ernaar om de brede welvaart en leefbaarheid in Groningen Noord over 10 jaar dichter bij het stedelijk gemiddelde te brengen. Dat doen we langs drie actielijnen:
•   Maatschappelijk meedoen;
•   Prettig en veilig samenleven;
•   Kansen voor kinderen.
Hierbij sluiten we aan bij lopende initiatieven en processen zoals Sunny Selwerd, Co-creatie Paddepoel, Vinkhuizen laat niet los en bewonersbeheer Tuinwijk. We streven een integrale verbinding na op thema’s, waarbij onze focus ligt op sociale samenhang met sport en cultuur, de energietransitie, de verlengde schooldag en verhogen van het beheerniveau o.a. door middel van stimuleren groenparticipatie.

  • Projecten van het Uitvoeringsprogramma Wijkvernieuwing Sunny Selwerd 2024 (zie ook paragraaf Duurzaamheid);
  • Opstellen uitvoeringsagenda wijkvernieuwing Vinkhuizen.
  • Voorbereiding wijkvernieuwingsagenda Paddepoel

Projecten van de Uitvoeringsagenda Regiodeal 2023

  • We vervolgen de Stratenaanpak in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen met de inzet van interdisciplinaire teams (o.a. WIJ, corporaties, Politie en gemeente) (zie ook deelprogramma Veiligheid);
  • Samen met de wijkbedrijven investeren we in de bekendheid en het gebruik van de kracht van de wijkbedrijven en de daar gevestigde initiatieven;
  • Start onderzoek naar herhuisvesting van Wijkbedrijf Selwerd;
  • Uitbreiden leer- en wijkgildes voor inwoners zonder startkwalificatie;
  • Start nieuwbouw van de Bisschop Bekkerschool; besluitvorming nieuwbouw Wegwijzer en uitbreiding van de verlengde schooldag;  
  • Vernieuwing van het voorterrein en het schoolplein van Vensterschool de Pendinghe;
  • Start onderzoek naar de herontwikkelingsmogelijkheden van het winkelcentrum Selwerd;
  • Met inzet van energiecoaches dringen we de energiearmoede terug (zie ook deelprogramma Energie);
  • We werken met de wijk(organisaties) aan een aantrekkelijke openbare ruimte in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen, zoals het Radiumplein in Vinkhuizen, het Orionpark in Paddepoel en de speel- en chillplekken in Selwerd.

We willen de gebiedsontwikkelingen in De Held III en Suikerzijde aangrijpen om duurzame antwoorden te bieden voor hardnekkige problemen in Hoogkerk, zoals verkeer, het voorzieningenniveau en jeugdproblematiek, en kansen aangrijpen op het gebied van groen, duurzaamheid, sport en recreatie. In de wijken Reitdiep, Gravenburg, De Held en de Buitenhof bouwen we de bewonersbetrokkenheid bij initiatieven en ingrepen in en om de wijk uit.

  • We bevorderen initiatieven voor inrichting van leefstraten, deelmobiliteit en fijnmazig wijkvervoer;
  • Het Westpark, gelegen tussen Vinkhuizen, Hoogkerk, Gravenburg en De Held bouwen we samen met initiatiefnemers en met behulp van o.a. het Europese Foodtrail project uit tot een volwaardig stadspark onder het motto Natuurlijk, Avontuurlijk (zie ook deelprogramma Kwaliteit leefomgeving).

Met het wijkwethoudersbudget bepalen de wijken zelf jaarlijks de prioriteiten voor hun wijk met het top3-budget. Hiermee organiseren en onderhouden we tevens een doorgaande dialoog met de wijk(vertegenwoordiging) en agenderen we de belangen van bewoners in de gemeentelijke programmering.

  • We ondersteunen wijkbewoners bij de realisering van projecten uit de Top 3-aanpak, zoals de ontwikkeling centrumzone Paddepoel, diverse groenprojecten, de zomerprogrammering voor kinderactiviteiten, de historische haven Hoogkerk, onderhoud en activiteiten Caspomor park, de Kiosk Diamantpark, en sportfaciliteiten Ruskeveense plas; etc.
  • We agenderen de uitkomsten van de Top3-aanpak voor de grote gebiedsontwikkelingen;

In Hoogkerk is, op initiatief van de bewonersorganisatie en als onderdeel van het Gronings Model voor wijk- en dorpsdemocratie in 2023 de eerste burgerbegroting “Sterk Hoogkerk” opgesteld. Bij de uitvoering ervan willen wij samen met de bewoners van Hoogkerk verdere ervaring opdoen en mogelijkheden verkennen voor meer zeggenschap en invloed van bewoners in en bij hun wijk.

  • Mede zorgdragen voor/bij uitvoering van de Sterk Hoogkerk burgerbegroting 2024;
  • Mee-en doorontwikkelen van onze werkwijze gericht op de burgerbegroting Sterk Hoogkerk;
  • Beschikbaar stellen van online platform Stem van Hoogkerk;
  • Wij verbeteren de afstemming tussen onze programma-en gebiedsbegroting en de Sterk Hoogkerk begroting.
Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 15:43:03 met de export van 11/07/2023 15:35:31