Paragrafen

Paragraaf 1: Wijkontwikkeling en wijkvernieuwing

Ten Boer

Dorpen
Ten Boer, Garmerwolde, Thesinge, Sint Annen, Lellens, Winneweer, Ten Post, Wittewierum, Woltersum

Voortgang lopende jaar en relevante ontwikkelingen

Het gebied Ten Boer is divers en bestaat uit een groot landelijk gebied en 9 dorpen. De gemene deler is de aardbevingsproblematiek en de negatieve effecten daarvan op het wonen en welzijn van de bewoners. Deze trekken een zware wissel op de veerkracht van en de cohesie binnen de dorpen. De ambitie is om het vertrouwen in de overheid en elkaar te herstellen naar het niveau van vóór de aardbevingsproblematiek. We hebben de laatste jaren samen met de bewoners een structuur van samenwerking opgebouwd die over en weer tot begrip voor elkaar en vertrouwen in elkaar heeft geleid. De inhoudelijke thema's zijn vastgelegd in een gedragen meerjarenagenda. Deze meerjarenagenda is de basis van onze jaarprogramma's. Voor het gebied Ten Boer betekent dit bijvoorbeeld op het gebied van leefbaarheid, het op peil houden van voorzieningen en de versterking van woningen. De thema’s met prioriteit in dit gebied zijn: meedoen, zingeving, talentontwikkeling, biodiversiteit en ecologie, herinrichtingen van dorpen na versterking, positieve gezondheid en prettig en veilig wonen. Het gebied krijgt een flinke impuls met het Nationaal Programma Groningen, om op basis van bovenstaande prioriteiten de leefkwaliteit in de dorpen op peil te houden en waar mogelijk te verbeteren.  Zodra de uitkomsten van de parlementaire enquête verder geconcretiseerd zijn, zullen deze integraal deel uitmaken van de meerjarenagenda van het gebied Ten Boer.

Resultaten en activiteiten

Wat willen we bereiken (resultaten)

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

We realiseren samen met bewoners en andere partijen het programma voor het gebied om de leefbaarheid en het welzijn te versterken, dat doen we door het samenstellen van dorpsagenda’s. Zo blijven we voortdurend in gesprek met de dorpsbewoners en agrariërs  

  • Met het online platform Stem van Groningen en het voeren van dorpsgesprekken actualiseren we de dorpsagenda’s, bewoners kunnen zo zelf de voortgang van hun ideeën en plannen volgen en aanvullen;
  • We prioriteren het uitvoeringsprogramma door te toetsen aan draagvlak, samenloop met andere ontwikkelingen in de versterkingsopgave, de opgestelde dorpsvisies en gemeentelijk beleid;
  • We streven na dat projecten met cofinanciering worden gerealiseerd door NPG-middelen, dat uitkomsten van de parlementaire enquête en gemeentelijke financiering gekoppeld wordt, samen met Vereniging Groninger Dorpen ondersteunen we dit.

We vergroten de zeggenschap van bewoners en ondernemers over hun fysieke en sociale leefomgeving.  Zelf- en samenredzaamheid in de dorpen staat voorop. Perspectief voor de problemen in het aardbevingsgebied krijgt hiermee weer vorm.

  • We werken met bewoners samen volgens de opgezette samenwerkingsstructuur uit het Gronings Model voor wijk- en dorpsdemocratie. Dit is afgestemd op de Ten Boerster situatie en de omstandigheden in het gebied Ten Boer.
  • Samen blijven we werken aan de versterking van initiatieven die bijdragen aan cohesie en zelf- en samenredzaamheid.

De dorpshuizen hebben een centrale plaats in de gemeenschap en groeien naar de door henzelf geformuleerde ambities.

  • We ondersteunen accommodatiebesturen en vrijwilligers met de ontwikkeling van het buurt- en dorpshuis van de toekomst. We doen dit samen met WIJ;
  • In het dorp Ten Boer ondersteunen we het nieuwe bestuur van het Dorpshuis in haar ontwikkeling en ondersteunen we ontwikkelingen om de jeugd ook meer plaats te bieden in het Dorpshuis.

Leefbare dorpen nadat de versterkingsopgave is afgerond.

  • In Lellens en Winneweer werken we aan de herinrichting van het dorp.

Meer biodiversiteit in een klimaatadaptieve omgeving en meer werkgelegenheid in het gebied.
Resultaat is een prettiger leefomgeving, meer biodiversiteit, een hogere waardering voor de leefomgeving en meer mensen aan het werk.

  • Met het programma Bloeiend Perspectief realiseren we de gekoppelde 'groene' wensen van bewoners en professionals. We zetten een samenwerking op met bedrijfsleven, onderwijs, provincie, waterschap en gemeente.
Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 15:43:03 met de export van 11/07/2023 15:35:31