Voortgang lopende jaar en relevante ontwikkelingen
Veiligheid is een basisvoorwaarde om in vrijheid te kunnen wonen, werken en leven. Onze veiligheid is niet vanzelfsprekend. We staan voor grote en complexe opgaven om onze gemeente leefbaar en veilig te houden. Zowel onze bestaande prioriteiten als actuele uitdagingen maken dat we scherpe keuzes moeten maken over ten aanzien van onze gemeentelijke inzet, maar ook over de inzet van politiecapaciteit en boa's. We zetten onze politie- en boa capaciteit zo efficiënt mogelijk in en bij voorkeur in de gebieden die dit het hardst nodig hebben. Dat staat soms op gespannen voet met de inzet die gevraagd wordt rondom grote evenementen, demonstraties, of andere actualiteiten. We hechten veel waarde aan de vrijheid van meningsuiting en richten onze inzet op een veilig verloop van het groeiende aantal demonstraties.
De veiligheidssituatie rond wedstrijden van FC Groningen blijft een uitdaging en vraagt veel van onze inzet. Het opvolgen van de uitkomsten en aanbevelingen uit een extern onderzoek dat is uitgevoerd over de veiligheidsorganisatie, moet leiden tot minder incidenten en het veiliger maken van dit evenement.
We werken gebiedsgericht door maatregelen en interventies af te stemmen op de specifieke behoeften van verschillende wijken en buurten. We hanteren daarbij een pragmatische aanpak: niet wegkijken maar aanpakken waar nodig. Zo zijn we steeds meer zichtbaar voor onze inwoners en verstevigen we onze samenwerking met bewoners, ondernemers en andere relevante partijen.
Ondermijnende criminaliteit blijft een serieuze dreiging in Groningen. We verstevigen onze aanpak en samenwerking met de politie, Openbaar Ministerie, RIEC en andere gemeenten en ketenpartners. We trekken gezamenlijk op als regio en kijken daarbij over onze gemeentegrenzen. Ons doel houden we scherp voor ogen: we bestrijden georganiseerde criminaliteit effectiever en verminderen de invloed ervan op onze lokale samenleving. Ook digitale criminaliteit komt steeds meer voor. We maken Groningen meer bewust, weerbaar en veerkrachtig tegen digitale criminaliteit en cybercrises. Inmiddels ontstaat steeds meer kennis over hoe deze slachtoffers weerbaarder worden en zich kunnen beschermen. Wij delen deze kennis met onze ketenpartners, zoals scholen.
We bewegen mee met de veranderende samenleving, bijvoorbeeld met onze inzet op jeugd en veiligheid. Jeugdcriminaliteit neemt in absolute aantallen af, maar de problematiek wordt wel ernstiger. Met Preventie met Gezag zetten we ons meer dan ooit in om onze jeugd ondersteuning en perspectief te bieden waar mogelijk en heldere grenzen te stellen waar nodig. We werken samen aan een sluitende keten van jeugdzorginstellingen, scholen, justitiële instellingen en andere partners. We stellen hierin de balans tussen preventie en repressie centraal.
Het aantal meldingen van personen met onbegrepen gedrag is gestegen, van 2803 in 2021 tot 3304 in 2022. Groningen is dit jaar door het Rijk aangewezen als één van de zeven hotspots waar relatief veel meldingen of incidenten zijn op dit gebied. Hierdoor komen we in aanmerking voor extra rijksmiddelen. Veel personen met onbegrepen gedrag hebben psychiatrische problemen, een beperking (verstandelijk beperkt, dementie) en problemen zoals verslaving, schulden, dakloosheid of illegaliteit. Ze kunnen overlast veroorzaken en een gevaar vormen voor zichzelf en hun omgeving. We hebben procesregisseurs aangesteld die de regie voert over casuïstiek van personen met een veiligheidsrisico én onbegrepen gedrag.