Programma 2: Leefomgeving en Veiligheid

Deelprogramma 2.1: Kwaliteit leefomgeving

Deelprogramma 2.1: Kwaliteit leefomgeving

In dit deelprogramma staat een schone, aantrekkelijke leefomgeving centraal. De leefomgeving is groen, biodivers en klimaatbestendig, waar het aangenaam is om te verblijven en uitnodigt tot ontmoeting en beweging.  Steeds meer inwoners doen in gezamenlijkheid actief mee; niet alleen bij het vormgeven en beheren van buurten en dorpen maar ook in het behalen van onze doelstelling om een afvalloze samenleving te worden, waarin scheiden en hergebruik van afval en grondstoffen centraal staat.

Doelen Deelprogramma 2.1: Kwaliteit leefomgeving

Het deelprogramma Kwaliteit leefomgeving heeft de volgende doelen:

  • Onze leefomgeving is voor mens en dier robuust en veerkrachtig;
  • Onze leefomgeving is gezond en veilig;
  • In alles wat we doen in de openbare ruimte staat leefkwaliteit voorop;
  • Wij zijn een circulaire gemeente waar zo weinig mogelijk afval ontstaat, waar we zuinig omgaan met grondstoffen en deze zoveel mogelijk opnieuw gebruiken, zodat we in 2030 afvalvrij zijn.

 

Beleidsvelden

Leefkwaliteit van de openbare ruimte
Binnen dit beleidsveld werken we aan drie pijlers die tien verschillende ambities omvatten:

  • Onze leefomgeving is voor mens en dier robuust en veerkrachtig. Dit is een omgeving die groen, biodivers en klimaatadaptief is.
  • We stimuleren gezond, veilig en duurzaam leven; Het is belangrijk dat onze inwoners gezond, veilig en duurzaam leven. De openbare ruimte speelt hierin een grote rol. We willen de verleiding tot ontmoeten en bewegen in de openbare ruimte vergroten.
  • In alles wat we doen in de openbare ruimte staat leefkwaliteit voorop, waar meer ruimte is voor groen, voedsel, sporten, spelen en ontmoeten. Met aandacht voor waardevolle cultuurhistorische elementen.

Onderhoud en beheer van de openbare ruimte

Waar mogelijk dragen we met beheer en onderhoud bij aan andere gemeentelijke doelen op het gebied van bijvoorbeeld biodiversiteit, leefkwaliteit, klimaatadaptatie en de energietransitie. Een belangrijke indicator van de leefkwaliteit is een schone leefomgeving. We onderhouden onze gemeente (verhardingen, verkeersvoorzieningen, groen, speelvoorzieningen, bruggen, tunnels en viaducten) conform de vastgestelde BORG-kwaliteitsdoelen en waarborgen met de uitvoering van het lang-cyclisch onderhoud en de vervanging van diverse voorzieningen de technische kwaliteit van de openbare ruimte. We zorgen voor een goed functionerend water- en rioleringssysteem. We ondersteunen bewonersinitiatieven en bevorderen daarmee een grotere betrokkenheid van buurtbewoners wat vervolgens leidt tot minder vervuiling, schade en meer tevredenheid. Daarnaast draagt bewonersdeelname ook bij aan de sociale cohesie in de buurt.

Afval en grondstoffen
We hebben  de doelstelling om in 2030 afvalvrij te zijn. Voor de realisatie van onze doelen gebruiken we komend jaar een aantal beproefde instrumenten:

  • Bewustwording: Dat doen we met activiteiten hoog op de “R-ladder” en met communicatiecampagnes gericht op bewuster aankoopgedrag, het verhogen van hergebruik van goederen en een beter scheidingsgedrag;  
  • Facilitering scheiding: We faciliteren inwoners om hun afval makkelijk te scheiden met goede voorzieningen en een betrouwbare dienstverlening. We zorgen voor extra voorzieningen dicht bij huis;
  • Nascheiding en circulair aanbesteden;
  • Bevorderen innovatie: We bevorderen innovaties rondom hoogwaardig hergebruik van grondstoffen.

Relevante beleidsnota's

Lasten, baten en saldo

129.005

75,1 %

77.899

93,5 %

Deze pagina is gebouwd op 11/07/2023 15:43:03 met de export van 11/07/2023 15:35:31