Voortgang lopende jaar en relevante ontwikkelingen
Cultuurnota 2025-2028
We zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe cultuurnotaperiode 2025-2028. Onze kadernota 'Kunst en cultuur voor iedereen' geldt voor de periode 2021-2028, dit betekent dat onze kaders en ambities de komende cultuurnotaperiode leidend blijven. Wel voegen we een aantal nieuwe aandachtspunten toe, passend bij de landelijke ontwikkelingen en financiële mogelijkheden. In de nieuwe cultuurnota hebben we naast onze huidige thema's aandacht voor jongeren en duurzaamheid/klimaat. Van 1 november tot 1 februari krijgen de instellingen de gelegenheid om een aanvraag in te dienen voor de nieuwe cultuurnotaperiode.
Landelijke ontwikkelingen
Ook het Rijk komt in 2025 met een nieuw Kunstenplan. In de uitgangspuntenbrief van demissionair staatssecretaris Uslu ligt de nadruk op 'continuïteit, ademruimte en vertrouwen'. De gevolgen van de coronacrisis hebben hun tol geëist, instellingen snakken naar ademruimte. Er komen daarom geen grote veranderingen in de inrichting van de BIS (landelijke culturele basisinfrastructuur), de belangrijkste beoordelingscriteria zijn artistieke/inhoudelijke kwaliteit, maatschappelijke betekenis, toegankelijkheid en gezonde bedrijfsvoering. De Fair Practice Code wordt ook bij de door het Rijk gefinancierde instellingen een verplichting. Andere thema's waar de komende jaren extra op wordt ingezet zijn duurzaamheid, digitale transformatie en innovatie, cultuureducatie en internationalisering.
Financiële uitdagingen
We zien dat de financiële situatie van de instellingen nog lang niet op orde is. Door de sterke kostenstijgingen vanwege inflatie en hoge energieprijzen zien de instellingen hun financiële buffers krimpen. Daar komt voor de komende jaren de opgave van Fair Practice (eerlijke betaling en versterking culturele arbeidsmarkt) overheen. In de kadernota 2021-2028 hebben wij aangegeven dat Fair Practice vanaf 2025 een voorwaarde is om subsidie te kunnen verkrijgen. Dit heeft een financiële consequentie, als werknemers beter betaald dienen te worden blijft er minder over voor de activiteiten. Dit in combinatie met de prijsstijgingen zorgt ervoor dat de budgetten voor de cultuurnota 2025-2028 onder druk komen te staan. Ook voor 2024 zijn we op zoek naar de juiste balans tussen ambities enerzijds en de financiële uitdagingen anderzijds.
Open Studio's
Demissionair staatssecretaris Uslu heeft incidentele middelen beschikbaar gesteld om extra culturele activiteiten te organiseren voor jongeren. Reden hiervoor is de mentale gesteldheid van jongeren na twee coronajaren. Deze middelen zetten wij in voor het opstarten van Open Studio's voor jongeren. De studio's worden in een aantal verschillende wijken gerealiseerd. In de afgelopen maanden is samen met culturele-, welzijns- en zorgorganisaties gewerkt aan een plan waarbij jongeren tussen de 13 en 27 jaar een fysieke plek aangeboden wordt waar cultuurparticipatie en ontmoeting centraal staan. De Open Studio's zijn voor alle jongeren toegankelijk, wel zijn een aantal studio's gericht op specifieke doelgroepen zoals meisjes/jonge vrouwen of jongeren met zwaardere mentale problemen. In 2024 geven we hier een vervolg aan.
Marketing Groningen
We hebben Marketing Groningen gevraagd een campagne te ontwikkelen om het cultuuraanbod onder de aandacht te brengen van Groningers. We besteden hierbij extra aandacht aan de groep jongvolwassenen tussen de 18 – 29 jaar. Deze jongvolwassen (studenten) zitten in een fase van hun leven waarin zij op eigen benen gaan staan en open staan voor nieuwe inzichten en ervaringen. Om cultuurparticipatie te stimuleren brengen we een inspirerende campagne die de doelgroep uitnodigt het bruisende cultuuraanbod van Groningen te ontdekken. Daarnaast ontwikkelen we een tool die mensen helpt te gidsen door het cultuuraanbod. Op deze manier willen we het cultuuraanbod makkelijker vindbaar maken en jongeren helpen om het culturele aanbod te ontdekken.
Verbod plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen
Vanaf januari 2024 is in de EU verboden om plastic wegwerpbekers en -voedverpakkingen te gebruiken bij consumptie ter plaatse. Organisatoren van evenementen moeten mee in deze ontwikkeling. Mogelijk leidt dit tot hogere kosten die doorberekend worden aan de bezoekers.
Jaarplanning grote evenementen 2024
De jaarplanning van 2024 biedt geen ruimte voor bovenregionale evenementen met meer dan 30.000 bezoekers. Reden is dat de bereikbaarheid van zowel het Evenemententerrein Stadspark als de binnenstad hiervoor ontoereikend is vanwege geplande werkzaamheden aan de ring en het hoofdstation.